معرفی 4 غار نزدیک تهران

در اطراف تهران طبیعت بکر و دیدنی بسیار است. این شهر با جاذبه های طبیعی بسیاری که در اطراف خود دارد ساکنانش را از سفر به شهر های دورتر بی نیاز کرده است. یکی از جاذبه های طبیعی اطراف تهران غار ها هستند. در اطراف تهران غارهای عجیب و غریب بسیاری وجود دارد که تماشای آنها بسیار لذت بخش است. برای تماشای این غارها حتما نباید غار نورد باشید، هرچند که اگر تجهیزات کافی داشته باشید لذت بیشتری از کشف و واکاوی این غارهای نزدیک تهران خواهید کرد. با اینحال علاوه بر اینکه میتوانید از این غارها بازدید کنید میتوانید در دشت و طبیعت اطراف این غار هم به کمپینگ بپردازید و اوقات خود را با طبیعت گردی سپری کنید. در این مطلب قصد داریم بهترین غارهای نزدیک تهران را به شما معرفی کنیم که بازدید از آنها برای همه ی کسانی که دوستندار طبیعتند لذت بخش خواهد بود.

غار یخ مراد

غار یخ مراد یکی از دیدنی ترین غارهای نزدیک تهران است، این غار که قدمتی 50 ملیون ساله دارد از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری نزدیک تهران است. در غار یخ مراد بر خلاف دیگر غار ها خبری از استالاکتیت و استالاگمیت در سقف و یا کف غار نیست و این قندیل های آهکی جای خود را به قندیل های یخی داده اند که همچون آذینی سر تا سر این غار را تزئین کرده اند. اما تلالو نور خورشید در این قندیل ها رنگ ها و تصاویر زیبایی خلق میکند که از اصلی ترین دلایل شهر غار یخ مراد است.

در دهانه غار یخ مراد سنگ بزرگی واقع شده است که بر روی آن نقش فسیلی از یک گونه نرم تن واقع شده است و به همین دلیل قدمت این غار را 50 ملیون سال تخمین میزنند و احتمال میدهند حاصل فعالیت های کف دریاها در زمانهای دور بوده است. اما برخی نیز معتقدند این غار 230 ملیون سال قدمت دارد.به هر ترتیب غار یخ مراد با همه ی قدمت و زیبایی اش یکی از جاهای دیدنی نزدیک تهران به شمار می آید که گردشگران بسیاری علاقمند به بازدید از آن هستند
در میان محلی هایی که در اطراف این غار زندگی میکنند غار یخ مراد جنبه ای مقدس دارد، به همین دلیل نیز نام آنرا ی مراد گذاشته اند چرا که معتقدند هرکسی از یخ های این غار بخورد حاجتش را تا سال بعد میگیرد و به مراد خودش میرسد. برخی نیز معتقدند یخ های این غار شفا بخشند، و برای در مان انواع مریضی ها و نازایی از آن استفاده میکنند. نشانه های این عقیده هارا میتوانید در این غار ببینید چرا که در برخی از قسمت های این غار هنوز دخیل های بسته شده ی مردم مشاهده میشود.

برای بازدید از این غار باید از نقشه ی کلی آن آگاه باشید. این غار سه میر دارد که پس از وارد شدن از دهانه غار با این سه مسیر مواجه میشوید. مسیر سمت راست 20 متر طول دارد و در انتها به بن بست میرسد. مسیر میانی اما بعد از50 متر به یک پرتگاه ختم میشود که برای وارد شدن به آن باید تجهیزات غارنوردی داشته باشید. مسیر اصلی این غار مسیر سمت چپ است که 250 متر طول دارد و در طول 15 متری میتوانید از قندیل های این غار شگفت انگیز دیدن کنید.

این غار یکی از غار های مطبق ایران به شمار میرود که هر قسمت آن شگفتی های خاص خودش را دارد. در ادامه مسیرتان میتوانید به برکه ی یخی برسید و از تماشای آن لدت ببرید. سراسر این برکه را قندیل های یخ که انگار از کف غار روییده اند پوشانده و منظره ای منحصر به فرد را خلق کرده است. به علاوه در انتهای تالار سوم میتوانید آبشار یخی این غار را نیز تماشا کنید. این غار یکی از بهترین مقاصد گردشگری و طبیعت گردی در تابستان نیز هست، چرا که به دلیل ارتفاع زیادش از سطح دریا و وجود قندیل های متعدد یخ در آن دمایی بسیار پایین تر از دمای فضای بیرونش دارد.

مسیر دسترسی به غار یخ مراد:

غار یخ مراد از جاهای دیدنی گچسر در استان البرز است. برای رسیدن به این غار با ارتفاع ۲۶۴۰ متر از سطح دریا، پس از ورود به جاده چالوس- کرج، در کیلومتر ۶۰ جاده و بعد از روستای نسا، پلی وجود دارد که با عبور از آن به جاده‌ای خاکی می‌رسید و پس از طی ۱۲ کیلومتر در این جاده خاکی به یک دوراهی می‌رسید که مسیر سمت چپ شما را به روستای آزادبر و مسیر سمت راست شما را با دهانه غار می‌رساند. پس از یک ساعت پیاده‌روی در این مسیر که نیم ساعت آن پیاده‌روی در مسیری با شیب کم و نیم ساعت دیگر کوه‌نوردی سبک است، پس از گذر از پل احداث شده بر روی رودخانه آزادبر، به دهانه غار می‌رسید.

 

غار گل زرد

یکی دیگر از غارهای نزدیک تهران که بسیار دیدنی است غار گل زرد است. این غار در منطقه پلور واقع شده است و یکی از محبوب ترین غار ها برای غارنوردان و طبیعت گردان است. غار گل زرد دارای دهانه بسیار تنگ و باریکی است که بازدید کنندگانش را مجبور میکند به صورت سینه خیز و پا مرغی وارد شوند. این غار دارای حوضچه های آب کوچک و بزرگی است که عمق برخی از آنها به 4 متر نیز میرسد.

وجود حوضچه های آب و آبرو های کوچک و استالاکتیت و استالاگمیت در گوشه و کنار غار، این غار را بسیار دیدنی کرده است. این غار غار فنی محسوب نمیشود اما بازدید کامل آن به 3 ساعت زمان احتیاج دارد که این نشان دهنده این است که باید از آمادگی جسمانی کافی برخوردار باشید. البته داشت کلاه ایمنی و کفش کوهنوردی نیز الزامی است چرا که نگی مسیر و زائده های تیز در سقف و استلاگمیت های موجود ممکن است خطر آفرین باشد.
این غار یکی از غارهای آبی ایران به شمار میرود و یکی از غارهای نزدیک تهران و یکی از جاهای دیدنی سوادکوه به شمار میرود. این غار در سال 1358 کشف شده اما هنوز تحقیقات راجع به آن کامل نشده است. یادتان باشد از این غار تنها در ماه های خرداد، تیر، مرداد و شهریور میتوان بازدید کرد. چرا که در باقی ماه ها دهانه این غار به علت آبگرفتگی بسته است.

مسیر دسترسی به غار گل زرد:

در جاده هراز، در فاصله ۶۵ کیلومتری تهران، کمی پیش از خروجی سد لار و نرسیده به راهدارخانه منظریه، جاده‌ای خاکی از سمت چپ مسیر اصلی منشعب می‌شود که ۴ کیلومتر طول دارد. بالا رفتن از آن تنها با خودروهای شاسی بلند (آفرود) و یا پیاده امکان‌پذیر می باشد. این جاده در انتها به یک کلبه کوهستانی می‌رسد که از کنار آن تا دهانه غار نیم‌ ساعت به صورت پیاده، راه است.

غار رودافشان

یکی دیگر از بهترین مقاصد سفر در نزدیکی تهران و از زیباترین غارهای اظراف تهران؛ غار گل افشان است. این غار یک غار پر رمز و راز است که تنها با دوساعت رانندگی از مرکز تهران میتوانید به آن برسید. غار گل افشان یکی از سه دهانه بزرگ غارهای ایران را داراست. این دهانه 29 متر طول و 20 متر ارتفاع دارد و در ارتفاع 1945 متری از سطح دریا واقع شده است. این غار یکی از بهترین مقاصد طبیعت گردی و حتی کوهنوردی است، چرا که برای رسیدن به دهانه آن باید حدود 20 دقیقه به کوهنوردی بپردازید.

یکی دیگر از ویژگی های دیدنی این غار وجود گونه ای از خفاش درون آن است که با غارنوردی در طول غار و رسیدن به انتهای غار میتوانید این خفاش ها را که از سقف غار گل افشان آویزان شده اند را تماشا کنید. این غار همچنین از غار های آهکی ایران نیز به شما میرود و در ول آن میتوانید اسلاگمیت و استلاگتیت های بزرگ و غول پیکری را که در اثر رسوبات آب تشکیل شده اند را ببینید. این قندیل هایی که از سقف غار آویزان شده اند به فدری بزرگند که شبیه ستون های مجلل و عظیم در یک تالار به نظر میرسند.

مسیر غارنوردی غار رودافشان 800متر است که تا طول 400 متری آن را میتوان بدون نیاز به هرگونه تجهیزات کوهنوردی خاصی مشاهده کرد. اما در برخی از نقاط ادامه غارنوردی دشوار شده و نیاز است در برخی از قسمت ها دست به سنگ شوید، و در برخی بخش ها نیز نردبانهای فلزی تعبیه شده تا عبور و مرور را راحت تر کند. در ادامه ی مسیر به یک دخمه در ابعاد ۴ در ۶ متر و ارتفاع ۳ متر خواهید رسید که سراسر آن را آب پوشانده و در میانه آن یک ستون واقع شده است، این بخش از غار رودافشان را دخمه آناهیتا میخوانند و آن را به الهه آبیاری و باروری نسبت میدهند.

مسیر دسترسی به غار رود افشان:

برای دسترسی به این غار بهترین راه گذشتن از جاده فیروزکوه است که بعد از گذر از دو راهی دماوند در محلی بنام سیدآباد به جاده فرعی آسفالته‌ای برخواهید خورد که پس از طی حدود نیم ساعت رانندگی یا دو ساعت پیاده روی، به روستای رودافشان می‌رسید. از این روستا پس از حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه کوه‌پیمایی ساده در طول مسیر غار که البته دارای شیب زیادی هم هست، به دهانه غار خواهید رسید که درون قیف بزرگی به قطر ۱۰۰ متر جا خوش کرده و تنها از لبه همین قیف دهانه غار دیده خواهد شد.

غار بورنیک

غار بورنیک از معروف ترین غارهای نزدیک به تهران است، این غار در فاصله 135 کیلومتری تهران و در فیروزکوه واقع شده است. بورنیک به معنی محل امن و خوب است چرا که کلمه ی بور به معنی جای امن است و نیک در ادبیات فارسی به معای خوب و مناسب است. به همین علت احتمال میرود که از این غار به علت موقعیت قرار گیری اش به عنوان یک جانپناه در هنگام خطر استفاده میشده است.غار بورنیک در زمانی یکی از سکونت گاه های انسان های نخستین بوده است و ارزش طبیعی و تاریخی بسیاری دارد. برای وارد شدن به این غار باید 148 پله را پشت سر بگذارید، این نشان میدهد که این غار چقدر عمیق است.

به غیر از عمق زیاد این غار، غار بورنیک چهرمین غار طولانی ایران نیز هست. چرا که طول آن به 3 کیلومتر میرسد.این غار بر روی گسل زلزله قرار دارد و بر روی لایه های بسیار نازکی واقع شده است، به همین دلیل باید از ایجاد هر گونه سر و صدا و حرکات سریع در آن خود داری کنید، چرا که احتمال ریزش آن بسیار بلا است. همه ی این ویژگی ها این غار را به یک جای هیجان انگیز تبدیل کرده است.غار بورنیک دارای چهار تالار است که تالار اول، تالار دوم، تالار سوم و تالار پرتگاه نام دارند. تالار اول یا تالار بیرونی محل زندگی انسان های نخستین بوده است. چرا که در این بخش غار سفالهای باستانی بسیاری پیدا شده است. مساحت این بخش از غار ۵۰ در ۴۰ متر است. تالار دوم اما 40 متر طول دارد و دارای دالان های متعددی است. در این بخش از غار استالاگتیت های گل کلمی و نخودی و صورتی رنگی دیده میشود که بر زیبایی این قسمت افزوده اند. یکی از این دالان ها که طول آن به 30 متر میرسد، تالار دوم را به تالار سوم مربوط میکند.

تالار سوم عمیق ترین بخش غار بورنیک است، عمق برخی از قسمت های این بخش به 60 متر میرسد. اما تالار پرتگاه به این دلیل اینگونه خوانده میشود که دارای پرتگاه های متعددی است که ارتفاع و عمق هرکدام از آنها به 20 متر میرسد. به نظر میرسد تالار سوم به عنوان پناهگاهی برای انسان های نخستین به شمار میرفته است. چرا که موقعیت قرارگیری خاصی دارد و مسطح نیز هست که همه ی این ویژگی ها آن را به یک جانپناه مناسب تبدیل میکند.
به یاد داشته باشید که برای تشکیل یک سانتی متر از استلاگمیت ها و استلاگتیت ها حدود 100 سال زمان صرف شده است. پس آسیب زدن و کندن آنها به تاریخ این غار ضربه های جبران ناپذیری خواهد زد. یکی دیگر از نکاتی که باید در نظر داشته باشید این است که آبهای این غار آلوده اند و قابل نوشیدن نیستند. به علاوه از تماس دستهایتان با این آبها نیز خود داری کنید چرا که موجودات ذره‌بینی همچون قارچ‌ها، انگل‌ها، باکتری‌ها، پس‌مانده موجودات تجزیه شده و فضولات خفاش‌ها  در سراسر غار وجود دارند و آب جاری غار را آلوده میکنند. بنا بر این آب کافی همراه خود ببرید.

مسیر دسترسی به غار بورنیک:

برای رفتن به این غار لازم است ابتدا به جاده تهران – فیروزکوه بروید و 12 کیلومتر مانده به این شهر وارد یک فرعی شوید که پس از طی 1 کیلومتر شما را به روستای هرانده می‌رساند. پس از ورود به روستا به یک چهارراه می‌رسید که راه سمت راست شما را به سوی غار راهنمایی می‌کند. شما وارد یک مسیر پاکوب می‌شوید که از میان باغ‌های روستا می‌گذرد و از نیزارها و چمنزارها عبور می‌کند. پس از 1 ساعت پیاده‌روی به پای کوهی می‌رسید که غار در بالای آن است. سپس در کنار رودخانه به سمت بالا حرکت کنید تا پس از 30 دقیقه به دهانه غار برسید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.