مسجد شاه تهران (راهنمای بازدید از دومین مسجد تاریخی تهران به همراه عکس)

مسجد امام خمینی یا مسجد شاه تهران یکی از زیباترین مسجد‌ها در سراسر ایران است که سال‌هاست در شلوغ‌ترین نقطه پایتخت، یعنی بازار بزرگ پانزده خرداد،‌ خودنمایی می‌کند.
شاید تهران از دسته شهرهای مذهبی به شمار نرود ولی مساجد این شهر مثل مسحد شاه تهران، آن را به شهری متدین تبدیل می‌کنند. مساجد جدید و قدیم در گوشه گوشه‌ شهر دیده می‌شوند و زیبایی طراحی و معماری برخی از آن‌ها مخصوصا مساجد تاریخی بسیار خیره‌کننده بوده و از شاهکارها محسوب می‌شوند و جدا از کاربری‌های مذهبی به عنوان جاذبه‌ای تاریخی، افراد را از سراسر تهران و گاهی از شهرهای دیگر نیز به سمت خود می‌کشاند.
در این مطلب به‌طور کامل از این مسجد و آنچه در این سال‌ها پشت سر گذاشته است و بخش‌های مختلفش صحبت می‌کنیم. 


معرفی مسجد شاه؛ زیباترین مسجد تهران

در برابر شهرهایی مثل یزد و اصفهان، تهران به‌هیچ‌وجه یک شهر مذهبی محسوب نمی‌شود و در طول تاریخ هم نشده است. یعنی هنگام صحبت درباره آثار تاریخی تهران معمولا به مسجد‌های آن اشاره‌ای نمی‌شود. اما مسجد شاه یا مسجد امام خمینی به‌عنوان زیبا‌ترین مسجد تهران حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.
مسجد شاه تهران در زمان قاجار ساخته شده و در آن زمان مسجد سلطانی نامیده می‌شده است. ساخت این مسجد به‌دستور فتحعلی شاه انجام شد و چندین سال هم طول کشید تا تمام شود. البته گفته می‌شود که پول ساخت این مسجد را مادر فتحعلی‌ شاه، آسیه خانم، از پولی که برای به سلطنت رسیدن پسرش نذر کرده بود پرداخت کرده است. 

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Ghafour Erfani

مسجد سلطانی در زمان پهلوی به مسجد شاه و بعد از انقلاب به مسجد امام خمینی تغییر نام داد. البته امروزه این مسجد با هر دو نام مسجد شاه و مسجد امام شناخته می‌شود. چیز بامزه‌ای که درباره اسم مسجد وجود دارد این است که ممکن است موقع آدرس پرسیدن در منطقه بازار بزرگ اگر بگویید دنبال مسجد شاه می‌گردید از شما بپرسند منظورتان مسجد امام خمینی بازار تهران است؟ و اگر بگویید مسجد امام کجاست با تاکید بگویند مسیر رسیدن به مسجد شاه از این سمت است.
مسجد شاه در طول تمام این سال‌ها فراز‌ونشیب‌های زیادی را پشت سر گذاشته است. بخش مهمی از حوادث مربوط به انقلاب مشروطه زمان قاجار در همین مکان اتفاق افتاده است. در زمان پهلوی هم حکومت به دلیل ترس از اتفاق‌های گذشته، خود به‌طور مستقیم و با شیوه تعیین متولی مسجد را کنترل می‌کرد و مانع دخالت سازمان اوقاف در اداره مسجد شده بود.
مسجد امام خمینی یا مسجد شاه سابق در تاریخ ۱ مهر سال ۱۳۶۳ ه.ش در فهرست آثار ملی ایران با شماره ۱۶۶۷ به ثبت رسید.

ورودی مسجد شاه تهران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس  Amirreza Shariati

بیشتر بخوانید: قیمت خانه در محله های متوسط تهران برای اجاره چقدر است؟


مسیر دسترسی به مسجد شاه یا امام خمینی

آدرس مسجد شاه

همان‌طور که اشاره کردیم این مسجد در خیابان ۱۵ خرداد، نزدیک به خیابان ناصرخسرو و در میان بازار بزرگ تهران قرار دارد. معمولا کسانی که برای خرید به بازار بزرگ می‌روند حداقل یک بار در مسیرشان از کنار این مسجد می‌گذرند و از زیبایی آن لذت می‌برند.
راستی به یاد داشته باشید که این مسجد در محدوده طرح ترافیک تهران قرار دارد و اگر می‌خواهید با ماشین شخصی به آنجا بروید باید روز جمعه یا ظهر به بعد روز پنجشنبه را انتخاب کنید. البته چون پیدا کردن جای پارک در این محدوده سخت است پیشنهاد می‌کنیم از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. 

مسجد شاه تهران کجاست

منبع عکس برشی از نقشه گوگل مپ

آدرس: خیابان ۱۵ خرداد، نزدیک به خیابان ناصرخسرو، بازار بزازها.

شماره تلفن مسجد شاه تهران: ۰۲۱۵۵۵۸۲۰۸۰

دسترسی به مسجد شاه با مترو

نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به مسجد شاه ایستگاه مترو ۱۵ خرداد است. از آنجا هم با کمی پیاده‌‌روی خیلی راحت به مقصد می‌رسید. 

دسترسی به مسجد شاه با تاکسی یا اتوبوس

اگر قصد دارید که برای رفتن به مسجد شاه تهران از تاکسی یا اتوبوس استفاده کنید باید اول خودتان را به میدان توپخانه یا امام خمینی برسانید. از آنجا هم خیابان ناصرخسرو را پیاده به سمت پایین بیایید تا به خیابان ۱۵ خرداد برسید. 

مسجد شاه تهران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس ghasem zehni

بیشتر بخوانید: محله های مرکز تهران (راهنمای کامل + بازدید و خرید و یا اجاره خانه) 


تاریخچه مسجد شاه از این دیدنی بازار تهران چه می‌گوید؟

در بالا اشاره کردیم که این مسجد در زمان فتحعلی شاه و در مدتی طولانی ساخته شد. بر اساس کتیبه‌ها و کاشی‌نوشته‌های ایوان جنوبی گفته می‌شود که زمان حدودی شروع ساخت بنا سال ۱۲۱۲ یا ۱۲۲۴ هجری قمری بوده است.
مسجد شاه تهران با وجود گذشت ۱۹۰ سال از عمرش همچنان با زیبایی و شکوه روزهای اوش در گوشه‌ای از بازار بزرگ تهران شلوغ و پر از هرج‌ومرج به زندگی‌اش ادامه می‌دهد.
اگر فکر می‌کنید که مسجد از همان اول در وسط بازار بزرگ قرار داشت باید بگوییم که کاملا اشتباه می‌کنید. بعد از تمام شدن ساخت مسجد، یک بازار کوچک (بازار مسجد شاه تهران) در کنارش برپا شد. کم‌کم با زیاد شدن تعداد این بازارهای کوچک که تا ارگ تهران ادامه داشتند و به‌هم پیوستن آن‌ها بازار بزرگ شکل گرفت. همین موضوع در گذر زمان باعث شد تا طوری به‌ نظر برسد که انگار مسجد جزوی از بازار بزرگ است.
خیلی از مغازه‌ها و حجره‌های اطراف درب ورودی مسجد وقف خود مسجد امام یا شاه هستند. 
در سال ۱۳۰۷ ه.ق به دستور ناصرالدین شاه در جهت کامل کردن بخش‌های مختلف مسجد، تغییراتی در سازه صورت گرفت. این تغییرات شامل تعمیر درب اصلی مسجد در قسمت شمالی و ساخت دو مناره در دو طرف گلدسته بود. از این جهت می‌توان گفت که ناصرالدین شاه تکمیل کننده مسجد بود.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی هم تغییراتی در ساختمان مسجد صورت گرفت و متاسفانه خیلی از افراد معمار و طراحان حوزه معماری ایرانی اسلامی معتقدند که بعضی از این تغییرات و بازسازی‌ها اصالت بخشی‌های از این اثر تاریخی ارزشمند را تحت تاثیر قرار داده‌ است. تلاش‌های آبت‌الله سید محمد‌باقر موسوی خوانساری، امام جماعت مسجد، باعث بازسازی حوض وسط صحن و ساخته شدن دو وضوخانه در ورودی شمالی مسجد برای مراجعه‌کنندگان شد. 

معماری مسجد امام خمینی

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Hadi Dashtaki

بیشتر بخوانید:  بدون پول پیش آپارتمان اجاره کن؛ راهنمای کامل اجاره خانه مبله در تهران


معماری زیباترین مسجد تهران یا همان مسجد شاه چطور است؟

مسجد شاه تهران نمونه‌ای کامل و اثری برجسته در بین مسجد‌های چهار ایوانی است. مساجد چهار ایوانی در معماری اسلامی جایگاه ویژه‌ای دارند و کامل‌ترین نوع از مساجد ایرانی محسوب می‌شوند. سرآغاز شکل‌گیری این سبک معماری که در جهان اسلام به معماری مساجد ایرانی مشهور است به قرن پنجم برمی‌گردد.
مسجد شاه که ساختمانی مربع‌شکل است حدود ۱۱ هزار متر مربع‌ وسعت دارد. جالب است بدانید برای این‌که مسجد در جهت قبله قرار داشته باشد نسبت به بافت شهری یک چرخش ملایم در طراحی و ساخت آن صورت گرفته است.
معماران و سازندگان در طراحی کلی و جزئیات بخش‌های مختلف از مسجد وکیل شیراز الهام گرفته‌اند. مسجد سلطانی قزوین و مسجد سلطانی بروجرد هم دو همزاد دیگر مسجد شاه هستند که در زمان قاجار و سلطنت فتحعلی شاه ساخته شده‌اند.
مسجد امام شامل بخش‌های گنبدخانه، صحن میانی، چهار ایوان در چهار گوشه، شبستان‌های ستون‌دار، سردرهای شمالی، شرقی و غربی و رواق‌ها است.
در ادامه به‌طور کامل درباره بخش‌های مختلف توضیح می‌دهیم. هنر بی‌مثال هنرمندان آن زمان در پیاده‌سازی تزئیناتی مثل کاشی‌کاری، گچ‌کاری، مقرنس‌کای، تزئینات شیر‌وخورشید و کتیبه‌های گوناگون این مکان را به یک نمونه چشم‌نواز و کامل از مساجد چهار ایوانی تبدیل کرده است.
معمار و سازنده اصلی این بنا در هیچ جایی یعنی حتی در نوشته‌های قدیمی و کتیبه‌ها هم ذکر نشده است. اما چون در منابع تاریخی به عبدالله‌خان معمارباشی به‌عنوان معمار دربار فتحعلی شاه اشاره شده است این احتمال وجود دارد که خود او معمار اصلی مسجد شاه بوده باشد. البته هنرمندان و معماران شیرازی و اصفهانی هم در ساخت این بنا دست داشته‌اند. 

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Ali Shajarizadeh

بیشتر بخوانید: بهترین محله تهران برای خرید خانه کجاست؟(۱۰ محله معروف و پرطرفدار+ قیمت)


بخش های مختلف مسجد شاه تهران

از معماری کلی این مسجد که یکی از زیبا‌ترین و کامل‌ترین‌ مسجد‌های ایرانی است صحبت کردیم. با همین چند عکس مسجد شاه تهران که در این مقاله قرار داده شده است می‌توانید زیبایی آن را تصور کنید. البته که ما هم موافق جمله «دیدن کی بود مانند شنیدن» هستیم؛ شما بخوانید عکس دیدن. دیگر وقت آن است که بیشتر به بخش‌های مختلف و تزیینات این مسجد در شلوغ ترین محله تهران بپردازیم. 

  • سردرهای مسجد

مسجد شاه تهران سه سردر دارد. اصلی‌ترین سردر مسجد که از همان ابتدا همه نظرها را به خودش جذب می‌کند سردر شمالی است و از سمت خیابان ۱۵ خرداد مردم را به داخل راهنمایی می‌کند. مسجد نسبت به خیابان در ارتفاع پایین‌تری قرار دارد؛ برای همین جلوی سردر شمالی، ۱۷ پله سنگی قرار گرفته که شما را تا رسیدن به درب ورودی مسجد همراهی می‌کند. دو سردر‌ دیگر سردرهای غربی و شرقی هستند که به‌تریبت به بازار بزرگ و بازار صحافان یا بازار بین‌الحرمین راه دارند.
درهای مسجد همگی از جنس چوب‌اند و با رنگ و لعاب تزئین شده‌اند. اصلی‌ترین در ۴ متر طول و ۳ متر عرض دارد و دو لنگه است. بالای این در کتیبه‌ای به چشم می‌خورد که تاریخ ۱۲۴۱ ه.ق که تاریخ زمان تمام شدن ساخت مسجد است را نشان می‌دهد. 

منبع عکس گوگل مپ، عکاس  Amirreza Shariati

  • صحن میانی مسجد

صحن مسجد شاه به‌شکل مربعی با اضلاع ۶۵ متر ساخته شده است؛ صحنی سنگ‌فرش شده که یک حوض بزرگ درست در وسط آن خودنمایی می‌کند. در چهار سمت صحن یعنی در شمال، جنوب، شرق و غرب چهار ایوان قرار دارد که زیبایی طاق‌بندی و کاشی‌کاری‌ها‌یشان هر بیننده‌ای را به سمتشان‌ می‌کشاند.
وسط صحن و کنار حوض یک پایه سنگی را می‌بینید که حدود ۵۰ سال است در آنجا قرار دارد. یک علامت کوچک روی این پایه وجود دارد که جهت قبله را نشان می‌دهد. اما این قبله‌نما در واقع یک ساعت خورشیدی است که با حرکت خورشید از سمت شرق به غرب و به کمک سایه تشکیل شونده، زمان را در روشنایی روز مشخص می‌کند.

  • شبستان‌های مسجد شاه تهران

شبستان‌‌های اصلی مسجد در بخش جنوبی قرار دارند و معماری آن‌ها شباهت زیادی به معماری مسجد وکیل شیراز دارد. در دو شبستان بزرگ ۱۲ ستون برای تضمین استحکام بنا ساخته شده است و هر شبستان چهار ورودی به سمت صحن اصلی دارد. 

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Mohammadreza A

  • بخش ایوان های مسجد شاه تهران

چندین بار به این‌ اشاره کردیم که مسجد شاه تهران نمونه‌ای از مسجد‌های چهار ایوانی است. ایوان شمالی بزرگ‌ترین ایوان و معروف به ایوان تابستانی است و از آن به‌عنوان شبستان تابستانی برای برگزاری نماز و مراسم‌های مختلف در روزهای گرم سال استفاده می‌شده است. 

  • گنبد و گلدسته‌ های مسجد

گلدسته‌های کاشی‌کاری شده در بالای ایوان شمالی که از بقیه ایوان‌ها بزرگ‌تر و بلند‌تر‌ است‌ دلبری می‌کنند و در میانشان یک ساعت قرار دارد. این گلدسته‌ها از جمله تغییرات ایجاد شده در زمان ناصرالدین شاه هستند.
گنبدخانه در ضلع جنوبی مسجد و درست در پشت ایوان جنوبی قرار دارد. این قسمت مربع‌شکل با طراحی گوشه‌سازی در بالا به یک چند ضلعی تبدیل می‌شود که گنبد مسجد روی آن قرار دارد.
گنبد مسجد از دو قسمت (گنبد) تشکیل شده است. گنبدی کوچک معروف به طوقه که با ورقه‌های طلایی‌رنگ پوشیده شده و ساقه‌ای استوانه‌ای با روزنه‌هایی بر روی آن دارد و گنبدی بزرگ و فیروزه‌ای رنگ. گنبد کوچک بر روی گنبد بزرگ قرار گرفته و از دور کاملا مشخص است. فضای زیر گنبد با گچ‌کاری و کاشی‌‌کاری‌های زیبا پوشانده شده است.
یک محراب در ضلع جنوبی این قسمت قرار گرفته است. در ضلع‌های دیگر هم درگاه‌هایی وجود دارد که به ایوان جنوبی و شبست‌های ستون‌دار کناری راه دارد. 

  • محراب ها و منبر مسجد شاه تهران

مسجد شاه دو محراب در دو شبستان دارد. هر کدام از شبستان‌ها هم در یک طرف گنبد‌خانه قرار دارند. منبر مسجد هم یک منبر بزرگ از جنس سنگ مرمر با ۱۲ پله است. 

منبع عکس گوگل مپ، عکاس فرزانه امیدی

  • بخش کتیبه های مسجد

سنگ‌نوشته و کتیبه‌های زیادی در مسجد شاه تهران وجود دارد که روی هر کدام هم اطلاعات جالب و متفاوتی حک شده است. برای مثال کتیبه‌های قرآنی که در گنبدخانه مسجد قرار دارند، کتیبه‌ای که تاریخ ساخت و نام بنیان‌گذار مسجد یعنی فتحعلی‌ شاه را نشان می‌دهد و کتیبه‌ای که شکیات نماز با خط ثلث میرزا محمد‌مهدی فراهانی رویش نوشته شده است.
این کتیبه‌ها در نقاط مختلف و گوشه‌وکنار این مسجد ۱۱ هزار متری قرار دارند و شاید بتوان گفت پیدا کردن همه آن‌ها یک چشم جست‌وگر می‌خواهد.
در بخش ورودی شمالی کتیبه‌‌ای درباره موقوفات فتحعلی شاه قرار دارد. در اطراف صحن کتیبه‌های وجود دارد که نام بعضی افراد معروف مثل حسین باقر، اسدالله حسینی، مصطفی طباطبای، اسدالله عابدینی، عبدالرحیم و ابراهیم کاظم و … رویشان نوشته شده.
همچنین بر روی بعضی از کتیبه‌‌ها قصیده‌های شاعران قدیمی و بزرگی مثل ملک‌الشعرا، مجتعد‌الشعرا و فتحعلی‌خان حک شده است. 

اسم جدید مسجد شاه تهران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس taherhosen mazaheri

بیشتر بخوانید: توریست‌ها از کجای تهران دیدن می‌ کنند؟ (لیست دیدنی های تهران ۱۴۰۳)


چه وقایع تاریخی در مسجد شاه تهران اتفاق افتاده است؟

مسجد شاه تقریبا دو قرن سن دارد و در طول دوران زندگی‌اش حوادث مختلف و فراز‌ونشیب‌های زیادی را پشت سر گذاشته است. به‌جرئت می‌توان گفت ایوان‌ها، گنبد و صحن این مسجد نظاره‌گر بخش مهمی از اتفاق‌های تاریخی کشور بوده‌اند.
اتفاق‌هایی که اهمیت آن‌ها بدون شک اگر از خود مسجد بیشتر نباشد، کمتر نیست. در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم.
اهمیت مذهبی و موقعیت مکانی دلیلی است که تعداد زیادی از مهم‌ترین اتفاق‌های تاریخی مربوط به دوره قاجار و پهلوی در این مسجد رخ داده‌ است. چراکه نزدیکی بازار و مسجد باعث شده بود تا اینجا به مرکز ارتباط بازاریان و روحانیون تبدیل شود. روحانیان حاضر در مسجد در نتیجه همین ارتباط بازاریان را در جریانات مختلف تاریخی بازار با خودشان همراه می‌کردند.
به موقعیت و اهمیت ویژه این مسجد در طول سال‌ها اشاره کردیم. مسجد شاه از همان اول محلی برای برگزاری مراسم بزرگداشت و ختم علمای بزرگ و شخصیت‌های برجسته ملی و سیاسی بود. مجلس ختم میرزا حسن شیرازی، آیت‌الله ابوالحسن اصفهانی، آیت‌الله بروجردی، شعاع‌السلطنه (فرزند مظفرالدین شاه)، آیت‌الله فیض قمی و رئیس علی دلواری (شخصیت برجسته جنبش جنوب) از جمله مهم‌ترین مجالس برگزار شده در مسجد‌ هستند. 

عکس مسجد شاه تهران

منبع عکس گوگل مپ، عکاس Antonino Speciale

حتما اسم انقلاب مشروطه به گوشتان خورده است. اما شاید ندانید که جرقه‌های شکل‌گیری آن در همین مسجد شاه تهران زده شده است. در واقع می‌توان گفت وقایع مربوط به انقلاب مشروطه در زمان مظفرالدین شاه مهم‌ترین اتفاقاتی هستند که درودیوار‌های مسجد با چشم خود دیده‌اند. جریان نهضت تحریم تنباکو هم از دیگر اتفاقات مهمی است که در دوره قاجار و در سال ۱۲۷۶ ه.ش در فضای مسجد اتفاق افتاد.
اما ماجرای انقلاب مشروطه برمی‌گردد به بیستم آذر ماه سال ۱۲۸۴ ه.ش؛ علاالدوله به بهانه بالا بودن قیمت قند دستور داد تا دو تن از بازاریان به نام‌های حاجی سید هاشم قندی و حاجی سید اسماعیل‌خان را در حیاط مسجد به چوب ببندند. این اقدام حکومت یعنی به چوب بستن و تحقیر دو تن از بازاریان باعث واکنش شدید اهل بازار و شروع انقلاب شد.
مسجد شاه در دوره پهلوی هم روزگار آرامی نداشت و حوادث زیادی در آن اتفاق افتاد. حاج علی رزم‌آرا، نظامی بلند‌پایه و نخست‌وزیر وقت در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۲۹ ه.ش توسط یکی از اعضای گروه فدائیان اسلام به نام خلیل طهماسبی در محوطه مسجد با گلوله ترور شد. این مسجد در واقعه ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ هم یکی از محل‌های اصلی اعتراضات بود
مسجد شاه سابق و امام خمینی فعلی در جریان مبارزات انقلاب سال ۱۳۵۷ نقش پررنگی ایفا کرد. در آن زمان روحانی‌ها و علمای مسجد با برگزاری مراسم مختلف و سخنرانی‌های متعدد موفق شدند تا مردم و اهل بازار را با خود علیه حکومت همراه کنند. 



سنت بست‌نشینی در مسجد شاه

با سنت بست‌نشینی آشنا هستید؟ اصلا تابه‌حال اسمش به گوشتان خورده است؟‌
بست‌نشینی در مساجد و اماکن مذهبی یکی از سنت‌های قدیمی و مربوط به زمان قاجار است. قضیه از این قرار بوده که مجرمان و متهمان به امید عفو و بخشش از سمت شاه و درباریان در مساجد یا اماکن مذهبی بست می‌نشسته‌اند.
مسجد شاه هم یکی از جاهایی بوده که بست‌نشینی در آن زیاد انجام می‌شده است.
البته در زمان سلطنت ناصرالدین شاه و در پی حکمی به سید ابوالقاسم، نماز جمعه وقت، بست‌نشینی ممنوع و پای این سنت قدیمی برای همیشه از مسجد شاه تهران برچیده شد. 


سخنرانی‌ چه افراد مهمی در مسجد شاه انجام شده است؟

افراد مهم، برجسته و معروف زیادی در طول سال‌ها در مسجد شاه تهران سخنرانی کرده‌اند و موفق شده‌اند که در جریانات مختلف به‌خصوص دوران مشروطیت بر اعتراضات و خواسته مردم تاثیرگذار باشند.
سید جمال واعظ، واعظ مسجد شاه، از جمله معدود واعظان قاجاری بود که نه‌تنها از امام جمعه وقت و کارگزاران حکومتی تمجید و تعریف نمی‌کرد بلکه به نقد و بررسی عملکرد امام جمعه و سایر رجال سیاسی هم می‌پرداخت. سخنرانی‌های او در جریان انقلاب مشروطه تاثیر زیادی داشت.
محمدتقی فلسفی از سخنران‌های برجسته‌ دوره سلطنت محمدرضا پهلوی بود که برای اولین بار سخنرانی‌هایش در مسجد شاه به‌طور زنده از رادیو پخش شد. سخنرانی جنجالی او علیه بهاییت سروصدای زیادی ایجاد کرد. 

منبع عکس گوگل مپ، عکاس mohsen keshvari

بیشتر بخوانید: محله های جنوب تهران به همراه نقشه، عکس و معرفی


جاذبه‌های نزدیک به مسجد شاه (مسجد امام خمینی)

از آنجایی‌که مسجد شاه در بافت قدیمی تهران و نزدیک به بازار بزرگ قرار گرفته است، می‌توان چندین مکان دیدنی و اثر تاریخی دیگر را در نزدیکی آن نام برد. 

  • بازار بزرگ تهران

بازار بزرگ فقط مکانی برای خرید نیست. گوشه‌‌وکنار این بازار پیر پر از آثار تاریخی و دیدنی جذابی است که باید برای دیدنشان وقت گذاشت. بازار چهارسوق، تیمچه حاجب‌الدوله، سرای مشیر خلوت، بازار بین‌الحرمین، سبزه‌میدان، ورودی بازار کفاش‌ها و کافه‌‌ورستوران‌های قدیمی داخل بازار مثل رستوران مسلم و رستوران شرف الاسلامی تعدادی از دیدنی‌های این مکان هستند. 

  • کوچه مروی

کوچه مروی یکی کوچه باریک سنگ‌فرش‌شده با بافت قدیمی برای عاشقان خوراکی‌های خارجی و طرفداران لوازم آرایشی است. این کوچه درست از جلوی کاخ شمس‌العماره شروع می‌شود و به‌دلیل حضور مهاجران عراقی ردی از فرهنگ عرب در خود دارد. 

کوچه مروی

منبع عکس گوگل مپ، عکاس مهدی جعفری

  • کاخ گلستان و شمس‌العماره

مجموعه کاخ گلستان که محل زندگی پادشاه قاجاری بوده امروزه به موزه تبدیل شده و می‌توان از بخش‌های مختلف آن دیدن کرد. بلند‌ترین ساختمان پایتخت در گذشته هم در ضلع شرقی حیاط کاخ گلستان قرار گرفته است. گفته می‌شود ناصرالدین شاه از فراز کاخ گلستان، شهر را نگاه می‌کرده است.
کاروانسرای خانات، مسجد سید عزیزالله، امامزاده زید و پارک شهر دیگر مکان‌های نزدیک به مسجد شاه تهران هستند. 


نکات بازدید از مسجد شاه

در حال حاضر نمازگزاران و مردم از مسجد برای راز‌ونیاز استفاده می‌کنند و بازدید از آن کاملا رایگان است.
در مسجد شاه تهران انگشتر ارج‌وقرب زیادی دارد. خیلی از وقت‌ها در حیاط مسجد دست‌فروش‌هایی را می‌بینید که مشغول خرید‌وفروش انواع انگشتر‌های نقره و انگشتر‌هایی با سنگ‌های قیمتی هستند. این افراد همیشه ویترین کوچک و جالبی به نام جعبه آینه همراهشان دارند که انگشتر‌ها داخلش چیده شده‌اند. بازار نقره مسجد شاه هم برای خودش برو‌وبیایی دارد. 

بیشتر بخوانید: ۲۰ لوکیشن عکاسی از محله های قدیمی تهران


سوالات متداول

نزدیکترین مترو به مسجد شاه تهران کدام است؟
ایستگاه مترو  ۱۵ خرداد در خط یک تهران در نزدیکی این مسجد است.
قدمت این مسجد به چه زمانی برمی‌گردد؟
این مسجد متعلق به دوران قاجار و دوران سلطنت فتحعلی شاه قاجار است.
معماری مسجد شاه چه سبکی است؟
در ساخت مسجد شاه تهران از سبک چهار ایوانی قاجاری استفاده شده‌ است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.