
معرفی جاهای دیدنی زنجان
یکی از شهرهای کشورمان زنجان است که در شمال غربی ایران واقع شده است و از آن دست شهرهایی است که تا به آن سفر نکنید، نمی توانید بدانید که چه چیزهای زیبایی انظارتان را می کشد. از چشم اندازهای طبیعی گرفته تا جاذبه هایی که تاریخی و پر قدمت اند، شهری پر از موزه ها، مساجد، خانه های تاریخی و… که حرف های زیادی برای گفتن دارد اما شاید تا حالا به نسبت شهرهای دیگر ایران مجهورتر مانده استدر این مطلب قصد داریم جاذبه های دیدنی زنجان را معرفی کنیم.
زنجان در شمال غربی ایران قرار گرفته و از مناطق آذربایجانینشین محسوب میشود. مرکز این استان، شهر زنجان است. استان زنجان یا به پارسی میانه “زنگان” با زیباییهای طبیعی و بناهای تاریخی میتواند مقصدی مناسب برای گردشگران باشد. این استان دارای ۸ شهرستان و از شمال با استانهای اردبیل و آذربایجان شرقی، از شمال شرق با استان گیلان، از شمال غرب با استان آذربایجان غربی، از جنوب با استان همدان، از غرب و جنوب غرب با استان کردستان و از شرق با استان قزوین همسایه است.
اگر چه جاذبه های زنجان آن طور که باید تا حالا مورد توجه نبوده اند اما اگر بدانیم که چه دیدنی های طبیعی، تاریخی و فرهنگی ای انتظارمان را می کشد، قطعا در اولین فرصت ممکن به آن سفر می کنیم. آنچه که باید در زنجان ببینید بسیار است اما در اینجا سعی می کنیم تا بصورت خلاصه، بهترین های آن ها را به شما معرفی کنیم.
بازار زنجان
شاید تعجب کنید اگر بشنوید که بازار زنجان طولانی ترین بازار ایران است، بازاری که اگر ساعت ها و حتی یک روز کامل هم برای آن وقت بگذارید کم است چون آنقدر سراهای مختلف دارد که دیدن همه ی آن ها در یک و یا چند ساعت محدود ممکن نیست. قدمت این بازار به دوران قاجار بر می گردد.
بازدید از این بازار علاوه بر این که می تواند شما را به دوران قدیم ببرد و لذت قدم زدن در یک جای تاریخی را به شما بدهد، یک مزیت دیگر هم دارد و آن هم خرید هر آنچه که فکرش را می کنید آن هم با قیمت بسیار مناسب است از انواع میوه و سبزی گرفته تا لباس و پوشاک، شیرینی های محلی، انواع ظرف های ملیله کاری و… علاوه بر آن اگر علاقه داشته باشید تا زندگی روزانه ی مردم زنجان را ببینید، این بازار بهترین جاست بسیاری از توریست های خارجی هم اولین جایی که در سفر به زنجان می بینند همین بازار است.
سد گاوازنگ
در قسمت شمالی شهر زنجان، مجموعهی تفریحی گاوازنگ و ائل داغی قرار دارد که از آن، با عنوان بام زنجان نیز یاد میشود. این مجموعه به دو قسمت تقسیم میشود. قسمت اول مجموعهی تفریحی ائلداغی که در دارای پارک و آلاچیق، رستوران، مراکز تفریحی و البته قلهی کوه برای کوهنوردی است. قسمت دوم نیز شامل سد گاوازنگ میباشد؛ در گاوازنگ میتوانید به رستوران و کافیشاپ بامشهر بروید، در آب سد به قایقسواری بپردازید و در نمایی زیبا، کل شهر را نظارهگر باشید.
گنبد سلطانیه
گنبد سلطانیه مقبره الجایتو است که در ۱۳۰۲ تا ۱۳۱۲ میلادی در شهر سلطانیه (پایتخت ایلخانیان) ساخته شد و از آثار مهم معماری ایرانی و اسلامی از شیوه معماری آذری به شمار میرود.گفته میشود یکی از تاریخی ترین جاذبه های زنجان، گنبد سلطانیه است که به عنوان بزرگ ترین گنبد خشتی جهان هم شناخته می شود، گنبدی که شکل و شمایل خاص آن و شیوه ی ساخت و معماری اش بسیار جذاب است، شاهکاری که به دوران ایلخانیان بر می گردد و مقبره ی یکی از پادشاهان آن دوران هم هست. شاهکاری از معماری اسلامی که از سنگ و آجر ساخته شده است و در فهرست میراث جهانی هم ثبت شده است.
این بنای آجری با گنبد فیروزه ای رنگش گفته می شود که الهام بخش یکی از معروف ترین بناهای فلورانس در کشور ایتالیا بوده است و برای ساخت آن بنا از گنبد سلطانیه الگو برداری شده است. گنبد سلطانیه از بهترین جاذبه های دیدنی زنجان است که در سفر به این شهر نباید از دست دادشهر سلطانیه یکی از شهرهای استان زنجان است که در ۴۳ کیلومتری شهر زنجان واقع است. گنبد سلطانیه و مقبرهی اولجایتو در این شهر قرار دارند.
روستای شیت
روستای شیت از توابع بخش چورزق شهرستان طارم در استان زنجان میباشد. روستای سرسبز شیت روستایی کوهستانی است که در بخش شمالی استان زنجان واقع شدهاست.از جاذبههای دیدنی و گردشگری روستا: چشمه سارها، قلعه شیت، رودخانه چهار فصل، غار سیدباغی، ییلاق دولا و ییلاق نراب، امامزاده سید محمد ماهوری شیت. فاصله این روستا تا مرکز استان در حدود ۱۲۶ کیلومتر و تا نزدیکترین شهر (چورزق: مرکز بخش) ۸ کیلومتر و تا مرکز شهرستان (آب بر) ۳۸ کیلومتر است. این روستا با قدمت ۵۰۰ ساله، در حال حاضر دارای ۲۴۰ خانوار و قریب به هزار نفر جمعیت دارد.
موزه رختشویخانه
شاید بپرسید موزه ی رختشویخانه در گذشته چه کاربردی داشته است؟ جالب است بدانید سالها قبل مردم در آن رخت می شسته اند! حتما برایتان عجیب است که چرا چنین جایی باید به موزه تبدیل شود اما با دانستن داستان آن هم اطلاعات بیشتری از این جاذبه به دست می آورید و هم کمی دید بازتری پیدا می کنید.
اگر به قلب بافت تاریخی زنجان بروید می توانید این موزه را که از مهم ترین موزه ای زنجان است ببینید، جایی که مردم در آن در زمان های قدیم رخت می شسته اند و در واقع دلیل نام گذاری این موزه به این نام هم همین موضوع است. در آن دوران خانم ها عادت داشته اند که لباس هایشان را در بیرون از محیط خانه می شسته اند، این موضوع در فصل زمستان به خاطر هوای سرد سخت می شده است و به همین دلیل تصمیم گرفته می شود تا برای آن ها جایی درست شود تا بتوانند در شرایط آب و هوایی مختلف و با امنیت کامل رخت هایشان را بشورند و این چنین می شود که این بنا ساخته می شود.
معماری این موزه یادآور سبک معماری قاجار است و در آن مجسمه هایی انسان نما از این افراد به همراه لباس ها و زیورآلاتشان نگهداری می شود. چنین کاربری برای یک بنای عمومی در جهان مشابه ندارد یا کمنظیر است. این بنا در حال حاضر تعمیر و مرمت شده و به عنوان موزه مردمشناسی مورد استفاده قرار میگیرد و مردم میتوانند از آن بازدید کنند. سبک و سیاق معماری این بنا را میتوان به شیوه اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی نسبت داد. دسترسی به بنای رختشویخانه از خیابان سعدی از طریق کوچه فرهنگ امکانپذیر است.
طبیعت هشترخان طارم
طارم، به هندوستان ایران مشهور است. طبیعت سرسبز، آبشارهای زیبا و مردمانی خونگرم، طارم را به یک قطب گردشگری مبدل کرده است. آبشار هشترخان طارم در درهای سرسبز میان کوههای ناحیه طارم، در شرق شهر زنجان در نزدیکی روستای لار واقع است. ارتفاع آبشار حدود ۳۰ متراست. برای دیدن آبشار زیبای هشتر خان باید از جاده زنجان-طارم وارد راه خاکی و ناهمواری شد و پس از عبور از امامزاده حسن مثنی و روستای امام بهآبادی لار رسید و از آنجا تا آبشار را حدود دو ساعت پیاده پیمود. کوههای بلند و سرسبز، درهای بسیار عظیم، رودخانهای خروشان و پرآب، جنگل درختان فندق، هوای خوب و طبیعت بکر، آبشار و ناحیه هشترخان یا هشت چشمه را به یکی از نواحی زیبا و مناسب برای گردشگری، کوهنوردی و دوچرخهسواری در کوهستان تبدیل کرده است.
دود کش جن
شاید قبلا اسم دودکش جن را شنیده بودید اما دقیقا نمی دانستید که این جاذبه در زنجان قرار دارد! جایی عجیب در نزدیکی شهرستان ماهنشان در زنجان که دلیل نامگذاری آن، باور اهالی منطقه است که عقیده دارند این منطقه را جن ها ساخته اند. شکل عجیب و غریب صخره ها در دود کش جن شاید شما را هم به همین فکر بینازد اما بد نیست بدانید که مانند این منطقه در کشورهای دیگر دنیا مثلا در کشور آمریکا هم وجود دارد و اصطلاح علمی هم دارد و به آن هودو می گویند. در هر صورت یکی از جاذبه های دیدنی زنجان آن هم از نوع طبیعی اش همین دودکش جن است که از پر طرفدارین منطقه های زنجان هم هست. دودکش جن یا هودو (در اصطلاح زمینشناسی هودو (Hoodoo) در طول زمان و بر اثر فرسایش سنگهای غولپیکر و عظیم به شکل قارچ تبدیل شده و به صورت یک سنگ کوچک ریز و چند سنگ بزرگ که روی آن قرار دارد، مشاهده میشود. این پدیده در کشورهای دیگری از جمله ترکیه، صربستان، تایوان، فرانسه و کانادا نیز وجود دارد.برای دیدن این آثار میتوانید از جاده آببر به سمت هزاررود- انتهای سرازیری- نرسیده به محله دیکه سر- سمت راست جاده مشاهده فرمائید.
آبشار شارشار
در شمال شرقی شهر زنجان در میان سنگهای صخرهای، پدیدهای زیبا به نام آبشار شارشار قرار دارد که میتوان از آن به عنوان یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی این شهر یاد کرد. آبشار شارشار با قرارگیری در فاصلهی ۵ کیلومتری دریاچهی سد تهم، موقعیت ایدهآلی برای کوهنوردی و علاقهمندان به این رشته ایجاد کرده است که بویژه در فصول بهار و تابستان، بسیار دیدنی است.
روستای قوزلو ماهنشان
روستای قوزلو شهرستان ماهنشان جاذبه های گردشگری و قابلیت های فراوانی دارد . طبیعت قوزلو یک طبیعت بکرو زیبایی است و کسانی که دوستدار طبیعت و اهل گردش هستند می طلبد که یک روز را درکنار رودی که از این روستا رد می شود در دل طبیعت و با نگاهی به روستای پلکانی به صفا و آرامش بگذرانند. قوزولو به دلیل ییلاقی بودن،دارای آب وهوای مناسب گیاهان گوناگون داروی وغیره را در دل کوها و دشت های خود داراست. روستای قوزلو در ۳۷کیلومتری شهر دندی است .اکثر مردم این روستاها کشاورز و دامدار هستند و امر معاش خود را از طریق کشاورزی و دامپروری می گذرانند.
غار کتله خور
یکی دیگر از جاذبه های طبیعی زنجان غار ۱۲۰ میلیو ساله ی کتله خور است که دوران شکل گیری آن را به دوران ژوراسیک ربط داده اند! این غار چند طبقه ای تا همین چند دهه ی پیش هم غیر قابل دسترس بود اما کم کم به همت کوهنوردان بخش هایی از آن کشف شد با این حال هنوز هم گفته می شود که حدود ۴ طبقه از این غار کشف نشده باقی مانده است. در بعضی مناطق غربی ایران به کوه کم ارتفاع “کَتَله” میگویند و احتمالاً وجه تسمیه این غار نیز همین است که در یکی از این کوهها قرار گرفتهاست و خورشید از پشت آن طلوع میکند و به جای کتله خورشید به آن کتله خور میگویند. در حال حاضر این غار به سه بخش فرهنگی، تفریحی و ورزشی تقسیم شدهاست.
بخش ورزشی آن که تنها مورد استفاده غارنوردان و صخرهنوردان قرار میگیرد، حدود ۴ کیلومتر است که البته هنوز انتهای آن کشف نشده است. بخش تفریحی غار نیز که جهت بازدید عموم مورد استفاده قرار میگیرد حدود ۲ کیلومتر مسیر مستقیم است که گفته میشود این مسیر تنها ۳/۱ کل غار است. بخش فرهنگی غار نیز در بخش جنوبی آن قرار دارد. قسمت اصلی آن دالانی است طبیعی که جهت برگزاری مراسمهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
غار کتلهخور ازلحاظ کیفیت بلورها و قندیلها، زیبایی و تعدد طبقات اولین غار آهکی جهان شناخته شده است. همچنین یکی دیگر از عجایب و زیباییهای این غار تعدد طبقات آن است که اینگونه غارها در جهان بسیار کمنظیر هستند. گمان میرود که این غار دارای ۷ طبقه باشد که البته تاکنون تنها ۳ طبقه آن کشف شده است. وجود چشمههای آب بسیار زلال در اطراف این غار و حفرههای متعدد طبیعی هم از ویژگیهای منحصربهفرد این غار است.
خانه ذوالفقاری
قدمت این خانه به دوران قاجار برمی گردد و یکی از عمارت های تاریخی زنجان است که ارزش دیدن دارد. این خانه ی تاریخی در خیابان طالقانی واقع و یکی از محله های قدیمی زنجان واقع شده است یکی دیگر از جاذبه های دیدنی زنجان است.
روستای شیندلار
شیلاندر نام روستایی بکر در شمال غرب استان زنجان است، روستایی پلکانی در میان کوه ها با چشم اندازی زیبا که هر بیننده ای را به وجد می آورد . معماری این روستا همانند ماسوله در گیلان است که در میان طبیعتی سرسبز خودنمایی می کند. وجود آبشارهای فراوان در طبیعت اطراف، زیبایی این روستا را دوچندان کرده است. برای دیدن این روستای تماشایی حدود ۱۵ کیلومتر را باید در جاده ای خاکی طی کرد و در مسیر، از دیدن طبیعت بکر و درختان پر بار گردو، گیلاس، آلبالو، توت، فندق و سیب لذت برد. اسامی نقاط معروف و دیدنی روستای شیلاندر زنجان: چپ چپ لر، سجاد شارشاری، دیوه زمین، شارشار هوندوخانا، شیره جال، کاسالی چای، بویوک چای و پیر آقاجی از محله ها و نقاط دیدنی روستای شیلاندر زنجان است. اگر قصد سفر به این روستای بکر و زیبا را دارید باید به سوی زنجان رفته و از طریق جاده زنجان-طارم و طی کردن جاده خاکی به این روستا برسید.
- 20 شهریور ، 1400
- 251