نحوه محاسبه شارژ ساختمان به‌همراه انواع روش‌ها پرداختی

زندگی آپارتمانی مساوی است با رعایت یک سری قوانین مثل پرداخت هزینه شارژ ساختمان، مراعات حال همسایگان، مدیریت هزینه‌ها و نحوه استفاده از مشاعات. اما چیزی که بیشتر از همه در آپارتمان نشینی مطرح است؛ نحوه محاسبه شارژ ساختمان است. دلیل اهمیت آن هم به‌خاطر پولی است که از طرف ساکنان ساختمان بابت نگهداری، مراقبت، تعمیرات و بعضی از هزینه‌های مشترک مثل پرداخت قبض آب و برق مشاع، هزینه‌ نگهداری و تعمیر آسانسور، هزینه موتورخانه، هزینه‌ نظافت و سرایداری ماهیانه پرداخت می‌شود.
از آنجا که این هزینه به حساب مدیر ساختمان واریز می‌شود؛ لازم است که بیشتر در مورد هزینه‌های مشترک ساختمان، نحوه محاسبه شارژ بر اساس نفرات و متراژ و حتی روش‌های مختلف، بایدها و نبایدها آن بدانید تا از چالش‌های هزینه‌های شارژ به دور باشید.


شارژ ساختمان چیست؟

برای اینکه بیشتر در مورد مفهوم شارژ ساختمان بدانید؛ لازم است که درک کاملی از آن داشته باشیم. طبق قانون تملک آپارتمان‌ها که در سال ۱۳۴۳ به تصویب رسید؛ شارژ ساختمان شامل هزینه‌هایی می‌شود که برای حفظ و نگهداری بخش‌های مشترک و مشاع آپارتمان از سوی ساکنان جمع‌آوری می‌شود. ممکن است قسمت‌هایی از ساختمان اصلا مورد استفاده بعضی از همسایگان قرار نگیرد، اما این دلیلی برای عدم پرداخت شارژ نمی‌شود و هم مالکان خانه و هم مستاجران لازم است مبلغ تعیین شده برای شارژ را پرداخت کنند. منبع عکس وب سایت رکنا

بیشتر بخوانید: بدون پول پیش آپارتمان اجاره کن؛ راهنمای کامل اجاره خانه مبله در تهران


روش های مختلف در نحوه محاسبه شارژ ساختمان

تمامی کسانی که در یک آپارتمان زندگی می‌کتتد، باید از نحوه محاسبه شارژ ساختمان اطلاع داشته باشند.
در مرحله اول لازم است بدانید که فرآیند محاسبه شارژ ساختمان، مختلف است. چون انواع مختلفی از نحوه محاسبه شارژ ساختمان وجود دارد که هر کدام بسته به شرایط خاص ساختمان و توافق ساکنان قابل اجراست. این روش‌ها می‌تواند شامل محاسبه بر اساس متراژ واحدها، تقسیم مساوی هزینه‌ها، محاسبه بر اساس تعداد نفرات هر واحد یا استفاده از ترکیب چند روش باشد. در این حالت مدیریت ساختمان باید یکی از روش‌ها را برای محاسبه حق ماهیانه در نظر بگیرد.

  • محاسبه شارژ به صورت مساوی بین تمامی واحدهای ساختمان

در بعضی از ساختمان‌ها با توافق ساکنان آپارتمان، شارژ به صورت مساوی بین تمامی واحدها تقسیم می‌شود، در این روش بدون توجه به متراژ یا تعداد ساکنان شارژ ماهیانه پرداخت می‌شود. این روش معمولا در ساختمان‌هایی که واحدها متراژ کم و یکسان یا تعداد ساکنان مشابه دارند، استفاده می‌شود.

منبع عکس اقتصاد معاصر

  • محاسبه بر اساس تعداد نفرات هر واحد 

در این روش هزینه‌ها بر اساس تعداد ساکنان هر واحد تقسیم می‌شود. این روش برای ساختمان‌هایی که هزینه‌ها به میزان استفاده از منابع مشترک (مانند آب، برق، یا نظافت) بستگی دارد، بسیار مناسب است. 

  • محاسبه شارژ ساختمان بر اساس متراژ هر واحد

نحوه محاسبه شارژ متراژی با توجه به مساحت هر واحد محاسبه می‌شود. برای مثال مبلغ شارژ برای واحدی که دو خواب است با واحدی که سه خواب دارد، برابر نیست و واحد سه خوابه باید شارژ بیشتری پرداخت کند. در این روش، وجود یا عدم وجود انباری و پارکینگ در تعیین میزان شارژ تاثیر دارد.
از این روش، معمولا در مجتمع‌های مسکونی، اداری و تجاری استفاده می‌شود و مناسب مجتمع‌هایی است که واحدهایی با متراژ متفاوت دارند.



  • محاسبه هزینه شارژ بر اساس ترکیبی از تعداد نفرات و متراژ هر واحد

گاهی اوقات شارژ ساختمان بر اساس ترکیبی از روش‌های بالا که گفتیم شامل متراژ، تعداد ساکنان و نوع استفاده از واحد (مسکونی یا تجاری) محاسبه می‌شود. در این روش، هر کدام از این عوامل یک ضریب مشخص دارد و شارژ هر واحد با توجه به آن حساب می‌شود. به نظر می‌رسد این روش جامع‌تر از روش‌های دیگر باشد.

  • روش آخر محاسبه هزینه‌های خاص ساختمان

بیشتر وقت‌ها هزینه‌های مربوط به تعمیرات اساسی یا تغییرات ساختاری ساختمان ممکن است به صورت جداگانه محاسبه و از ساکنان گرفته شود. این هزینه‌ها ممکن است به صورت مساوی یا بر اساس متراژ واحدها تقسیم شوند. البته این هزینه ساختمان با توجه به شرایط خاص ساختمان و توافقات ساکنان ممکن است متفاوت باشد.

منبع عکس اصناف شهر

با همه چیزهایی که گفتیم نکته‌ای که در نحوه محاسبه شارژ ساختمان مهم است؛ این است که همه هزینه‌ها به صورت شفاف و منصفانه برای ساکنان مشخص باشد. مدیر ساختمان باید تمامی هزینه‌ها را به صورت دقیق ثبت کند و به ساکنین گزارش دهد. این شفافیت و پاسخگویی باعث اعتماد ساکنان ساختمان به مدیریت ساختمان شده و در کارهای بعدی می‌تواند کمک حالش باشد.

بیشتر بخوانید: باکلاس ترین محله های تهران ۱۴۰۴؛ محل زندگی سلبریتی‌ها و آدم‌های پولدار


تامین هزینه های بخش مشاع ساختمان از طریق شارژ ساختمان

جدای از واحدهای یک ساختمان، در هر آپارتمان یک سری محل‌ها به‌صورت مشاع برای استفاده همه ساکنان هستند؛ مثلا راه پله یا آسانسور که محل عبور و مرور همه است یا پارکینگ که برای همه ساکنین دارای ماشین استفاده می‌شود. شیر آب یا گاز مشاع در پارکینگ مجتمع برای شستشوی فرش یا دیگر موارد که همه حق استفاده از آن را دارند. با این حال این فضاها و امکانات تعبیه شده در فضای مشترک هزینه هایی را در بر دارد. مثلا هزینه آب یا گاز یا نظافت پارکینگ و پیلوت که هیچ یک از ساکنین نمی‌توانند به تنهایی از پس آن برآیند. از طرفی چون همه واحدها از این فضا استفاده می‌کنند؛ باید هزینه های آن را همه باهم پرداخت کنند. مثلا طبقه اول نمی‌تواند از پرداخت هزینه آسانسور سرباز بزند به بهانه این که از آن استفاده نمی‌کند.

منبع عکس تهران سازان

بیشتر بخوانید: شب های تهران کجا بریم؟ (پیشنهادهای جذاب شبگردی در تهران)


هزینه شارژ ساختمان در چه اموری مصرف می‌شود؟ 

۱. مصرف شارژ ساختمان در پرداخت هزینه‌های نسبی

بخش عمده‌ شارژ ساختمان شامل هزینه‌های نسبی مثل هزینه قبض آب، برق، گاز، حق بیمه و … می‌شود. علاوه بر این، هزینه‌هایی که به تعمیر بخشی از ساختمان مربوط می‌شوند، هم در دسته هزینه‌های نسبی قرار دارند. برای محاسبه هزینه‌های نسبی از فاکتورهای تعداد نفرات، متراژ واحدها، تعداد پارکینگ و … بیشتر استفاده می‌شود.

۲. استفاده از شارژ ساختمان برای هزینه‌های ثابت

برخی هزینه‌ها هستند که در ساختمان‌ها به‌صورت ثابت وجود دارند و آنها را به مبلغ شارژ ساختمان اضافه می‌کنند. برای محاسبه هزینه‌های ثابت به مساحت هر واحد توجهی نمی‌شود و روش محاسبه آن متفاوت است. هزینه‌هایی مثل تعمیر و نگهداری از آسانسور، تاسیسات، هزینه سرایدار و نگهبان، هزینه باغبانی و نظافت از آن هزینه‌های ثابت هر آپارتمانی هستند که هر واحد باید آن را پرداخت کند.
برای پرداخت هزینه‌های ثابت؛ عدد کل به تعداد واحدها تقسیم می‌شود و هر واحد ملزم به پرداخت رقم به‌دست آمده است. به این ترتیب، هزینه ساکنان یا مستاجران در دسته هزینه‌های ثابت، یکسان است.

منبع عکس

بیشتر بخوانید: تهران هر چیزی رو از کجا بخریم؟ راهنمای خرید از بازارهای تهران


با واحدی که شارژ ساختمان را پرداخت نمی‌کند چه کنیم؟

اگر کسی در ساختمانی که زندگی می‌کند؛ شارژی بابت ساختمان پرداخت نکند؛ طبق مقررات ماده ۱۰ قانون تملک آپارتمان‌ها، مدیر یا هیات مدیره ساختمان می‌تواند با مراجعه به مجتمع قضایی محل سکونت، اظهارنامه‌ای برای مالک یا مستاجر واحد مربوطه ارسال کند و ریز بدهی را در آن قید و مطالبه کند.
اگر مالک یا مستاجر تا ۱۰ روز بدهی خود را تسویه نکند؛ مدیر با مراجعه به اداره ثبت محل به استناد اظهارنامه می‌تواند درخواست اجرائیه کند. اگر در این صورت هم بدهی معوقه پرداخت نشد، مدیر با مراجعه به دادگاه حقوقی به استناد تبصره یک ماده ۱۰ قانون شکایتی؛ علیه مالک یا مستاجر، شکایت خود را تنظیم می‌کند و دادگاه خارج از نوبت به شکایات آن‌ها رسیدگی می‌کند.
با این شرایط دادگاه می‌تواند فرد را ملزم به تسویه حساب کرده و حتی می‌تواند او را به پرداخت دو برابر بدهی مجبور کند. البته طبق این شکایت دادگاه می‌تواند محرومیت‌های قانونی مثل قطع خدمات مشترک از شوفاژ، تهویه مطبوع گرفته تا آب‌گرم، گاز و غیره را برای بدهکار در نظر بگیرد.


راستی اگر ساکن تهران نیستید و می‌خواهید در تهران جایی اقامت کنید که شبیه خانه خودتان باشد؛ اجاره آپارتمان مبله از تهران مبله بهترین انتخاب است. چون  با این روش شما می‌توانید بدون محدودیت زمان در بهترین لوکیشن‌های رفت‌وآمد داشته باشید و در یک خانه شیک و مرتب همراه با امکانات مجهز در تهران بمانید.


سوالات متداول

شارژ ساختمان صرف چه هزینه‌های می‌شود؟
این مبلغ صرف هزینه‌های نسبی و ثابت ساختمان می‌شود. هزینه آب، برق، گاز مشاع، ایزوگام، انواع بیمه‌های مربوط به ساختمان جز هزینه های نسبی و هزینه‌ها مربوط به نگهبانی، سرایداری، باغبانی و هر نوع هزینه‌ای است که به یک‌باره به ساختمان تحمیل می‌شود جز هزینه‌های ثابت هستندکه از محل شارژ ساختمان پرداخت می‌شوند.
چند روش محاسبه شارژ ساختمان وجود دارد؟
انواع مختلفی برای پرداخت و محاسبه شارژ آپارتمان وجود دارد از جمله محاسبه بر اساس متراژ واحدها، تقسیم مساوی هزینه‌ها در هر واحد، محاسبه بر اساس تعداد نفرات هر واحد یا از ترکیب چند روش استفاده می‌شود.

اگر واحدی از آسانسور استفاده نکند، می‌تواند شارژ ساختمان را نپردازد؟
خیر. مالک یا مستاجر ساکن در هر ساختمان اگر در طبقه اول باشند و از آسانسور استفاده نکنند، مکلف به پرداخت هزینه‌های مربوط به تعمیر و نگهداری آسانسور هستند. به طور کلی همه افراد ساکن در یک ساختمان باید هزینه‌های مربوط به شارژ، تعمیر یا نگهداری آسانسور را پرداخت کنند.

Comments (0)
Add Comment